Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Για τη σίτιση των μαθητών που συμμετέχουν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα


Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, επανέρχεται το ζήτημα της σίτισης των μαθητών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου και το χρόνιο πρόβλημα ότι παρότι αυτή αποτελεί τμήμα του σχολικού προγράμματος, απουσιάζει οποιαδήποτε ουσιαστική μέριμνα από τις αρμόδιες αρχές για την κάλυψη όλων των αναγκών για την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή της (πρόσληψη τραπεζοκόμων, εξασφάλιση αναλώσιμων κ.ο.κ.).

Με βάση και τη δράση που αναπτύξαμε ως Σύλλογος το περσινό σχολικό έτος προς όλες τις πλευρές, διεκδικώντας την πρόσληψη τραπεζοκόμου, επισημαίνουμε τα εξής:

-- Το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Εσωτερικών (ως υπεύθυνο για τους δήμους και το βοηθητικό προσωπικό στα σχολεία) αρνούνται την ανάγκη πρόσληψης τραπεζοκόμων στα σχολεία.

-- Αντίθετα, η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας πετάει το «μπαλάκι» στους εκπαιδευτικούς, καλώντας τους να μάθουν στα παιδιά του Δημοτικού... «δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης» για τη διαδικασία του γεύματος στο σχολείο, με ό,τι σημαίνει αυτό. Σημειώνουμε εδώ ενδεικτικά ότι ο ΕΦΕΤ έχει καταρτίσει ένα 3σέλιδο σύνθετων οδηγιών για την «Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων στα Ολοήμερα Σχολεία», με ελέγχους καταλληλότητας σε όλη τη διάρκεια της σχολικής ημέρας, το οποίο προφανώς σύμφωνα με τη λογική του υπουργείου θα πρέπει να γίνεται από τους εκπαιδευτικούς και τους «αυτοεξυπηρετούμενους» μαθητές...

-- Η δημοτική αρχή Νέας Ιωνίας, αντί να κάνει τα αδύνατα - δυνατά αξιοποιώντας και την παραμικρή δυνατότητα για την πρόσληψη τραπεζοκόμων στα σχολεία, ή έστω Προσωπικού Γενικού Καθηκόντων που θα είναι υπεύθυνο και για τη σίτιση, παραπέμπει στην παραπάνω ανεφάρμοστη και αντιπαιδαγωγική εγκύκλιο.

Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων του σχολείου μας από την εκλογή του μέχρι σήμερα έθεσε το θέμα της σίτισης με παρεμβάσεις, επιστολές και συναντήσεις στις αρμόδιες αρχές, στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας του υπουργείου Παιδείας και στον Δήμο Ν. Ιωνίας. Έχουμε επίσης προτείνει στο ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Ν. Ιωνίας τη διοργάνωση συντονισμένης πρωτοβουλίας όλων των Συλλόγων Γονέων της πόλης μας για την πρόσληψη βοηθητικού προσωπικού.

Ως Σύλλογος θα συνεχίσουμε και φέτος να διεκδικούμε την πρόσληψη τραπεζοκόμων και την κάλυψη των αναγκών της σίτισης από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Διεκδικούμε επίσης από τους εμπλεκόμενους φορείς να ξεκινά άμεσα κάθε σχολική χρονιά η διανομή των σχολικών γευμάτων - πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας - αντί να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο καθυστερήσεις ενός και δύο μηνών, που ανατρέπουν τον οικογενειακό προγραμματισμό μας.
 
Παράλληλα με τη διεκδίκηση τέτοιων πραγματικών λύσεων, ο Σύλλογος Γονέων έχει καταθέσει τις δικές του πρακτικές προτάσεις στο σχολείο, το οποίο λαμβάνει τις τελικές σχετικές αποφάσεις για την οργάνωση της διαδικασίας της σίτισης στο Ολοήμερο.
 
  • Παρέμβαση για το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» και για το γεγονός ότι για μία ακόμα χρονιά δεν έχει ξεκινήσει εγκαίρως έκανε και η Ένωση Συλλόγων Γονέων Νέας Ιωνίας, ζητώντας την άμεση έναρξη της διανομής τους στα σχολεία και την επέκταση του προγράμματος και στα νηπιαγωγεία. Μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ