Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Δημιουργική συζήτηση με θέμα «Οθόνες και Παιδί»


Μια γόνιμη συζήτηση με σύμβουλο την επιστημονική γνώση προκάλεσε η εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου μας με τίτλο «Οθόνες και Παιδί: ψηφιακός Εθισμός ή παράθυρο στη Γνώση;» την Τετάρτη 21 Φλεβάρη, στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του σχολείου μας.

Τον διάλογο πυροδότησαν καταρχήν οι εισηγήσεις του Παναγιώτη Κατηφέ, κοινωνιολόγου, συμβούλου εξαρτήσεων και προέδρου της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) και της Ντιάνας Λιάκου, εκπαιδευτικού στη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και προέδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής μας «Γ. Σεφέρης».

Μεταξύ άλλων, μέσα από τις ομιλίες, τα διαφωτιστικά ερευνητικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν, τα ερωτήματα που τέθηκαν και τις απαντήσεις που δόθηκαν,  αναδείχθηκε πόσο καθοριστικό είναι να καλλιεργείται κριτική σκέψη (και) στις νέες γενιές, ώστε να αποκτούν άμυνες απέναντι στην υπερβολική έκθεση στις Νέες Τεχνολογίες, καθώς το πρόβλημα δε ξεκινά από τη χρήση, αλλά την κατάχρηση.
 
Επίσης, τονίστηκε πόσο ευεργετική είναι για τα παιδιά μας η κοινωνική συναναστροφή, το παιχνίδι, η επιβράβευση για κάθε τους προσπάθεια – φυσικά και η ίδια τους η πρόσβαση στη μόρφωση, ένα σύγχρονο σχολείο, στο οποίο η τεχνολογία δεν θα υποκαθιστά τη μάθηση αλλά θα την υπηρετεί. Αναδείχθηκε ότι ο αγώνας κάθε γονιού να προστατεύσει τα παιδιά του από εξαρτήσεις και αρνητικές επιπτώσεις αλληλεπιδρά με διάφορες καταστάσεις, δεν ωφελεί οι γονείς να βυθιζόμαστε στις ενοχές και την απογοήτευση – χρειάζεται σωστή ερμηνεία των φαινομένων, για να «φωτίζονται» και οι διέξοδοι που υπάρχουν.

Με μεγάλη χαρά, εκτός από γονείς του σχολείου μας, στην εκδήλωση υποδεχτήκαμε επίσης τον διευθυντή του σχολείου και δασκάλους των παιδιών μας, όπως και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων άλλων Συλλόγων Γονέων της Νέας Ιωνίας (σσ είχαμε απευθύνει πλατιά πρόσκληση), επιβεβαιώνοντας ότι η πόλη μας μπορεί να γίνει όλη μια Αγκαλιά, γονιών και εκπαιδευτικών, που θα στηρίζει στοχευμένα τα παιδιά μας, σε κάθε τους ανάγκη.

Στόχος μας είναι να συνεχιστούν τέτοιες θεματικές συζητήσεις, εμπλουτίζοντας και έτσι την παρέμβαση του Συλλόγου μας, που μπορεί να διευρύνεται σε διάφορους τομείς της ζωής των παιδιών μας, με «καύσιμο» την πολύμορφη συμβολή γονιών του σχολείου μας.