Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Για το έθιμο της κυρά Σαρακοστής

Πλησιάζοντας στην Καθαρά Δευτέρα, μητέρα από το σχολείο μας, έστειλε για το blog του Συλλόγου το ακόλουθο άρθρο - πρόταση δραστηριότητας για τα έθιμα των ημερών.

Το δημοσιεύουμε με χαρά και περιμένουμε πάντα τις ιδέες και προτάσεις σας!


Η κυρά Σαρακοστή

Με το έθιμο της κυρά Σαρακοστής πιο παλιά μετρούσαν τις ημέρες για το Πάσχα, ουσιαστικά ήταν ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που ξεκινούσε την Καθαρά Δευτέρα. Η κυρά Σαρακοστή είχε 7 πόδια, όσες και οι εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Πάσχα, φορούσε μαντήλι στο κεφάλι, είχε τα χέρια της σταυρωμένα γιατί προσευχόταν και δεν είχε στόμα γιατί νήστευε.

Κάθε Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα έκοβαν κι ένα ποδαράκι κι όταν δε θα είχε μείνει κανένα, το Πάσχα είχε φτάσει. Το τελευταίο ποδαράκι που το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο το τοποθετούσαν μέσα στο ψωμί της Ανάστασης και έφερνε καλή τύχη σε όποιον το τύχαινε.

Κάποιοι την ετοίμαζαν με ζυμαράκι* (αλατοζύμη) που περιείχε αλάτι για να μη χαλάει και κάποιοι τη ζωγράφιζαν σε χαρτί.

Εναλλακτικά στον Πόντο κρεμούσαν από το ταβάνι μια πατάτα ή ένα κρεμμύδι και κάρφωναν πάνω 7 φτερά κότας για να αφαιρούν ένα κάθε εβδομάδα.

 

Υπάρχει και παραδοσιακό τραγούδι για το έθιμο της Κυρά Σαρακοστής:
 

Την Κυρά Σαρακοστή που είναι έθιμο παλιό

οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν με αλεύρι και νερό.


Για στολίδι της φορούσαν στο κεφάλι της σταυρό

και το στόμα της ξεχνούσαν γιατί νήστευε καιρό.


Και μετρούσαν τις ημέρες με τα πόδια της τα εφτά

κόβαν ένα τη βδομάδα, μέχρι νά ‘ρθει η Πασχαλιά



*Υλικά για αλατοζύμη:

- 200γρ. αλεύρι

- 120γρ. αλάτι

- 130γρ. νερό

- Γαρυφαλλάκια

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και ρίχνουμε σιγά σιγά το νεράκι μέχρι να γίνει μια ωραία ζύμη. Φτιάχνουμε την κυρά Σαρακοστή και την τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα. Προαιρετικά ανοίγουμε με ένα καλαμάκι μια τρύπα στο κεφάλι, πριν τη βάλουμε στο φούρνο, εάν επιθυμούμε να την κρεμάσουμε. Ψήνουμε για 45 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα και είναι έτοιμη!


Και μια ιδέα για το αντίστοιχο έθιμο με το κρεμμύδι: