Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες, 

στις μαθήτριες και τις δασκάλες του σχολείου μας,

αλλά και τις μαμάδες, τις γιαγιάδες!


Η 8η Μάρτη είναι μέρα Δύναμης, για μικρούς και μεγάλους

Πώς καθιερώθηκε ως «Μέρα της Γυναίκας»;

Όταν εργαζόμενες γυναίκες αντέδρασαν συλλογικά στην αδικία, για να ζουν ανθρώπινα. Παγκόσμιος «σταθμός», προς τιμήν του οποίου καθιερώθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία, ήταν η μεγάλη απεργία των εργατριών σε υφαντουργεία της Νέας Υόρκης, που άρχισε στις 8 Μάρτη 1857.

Τέτοιους αγώνες έδωσαν γυναίκες σε όλο τον κόσμο, στη χώρα μας. Στους «Ποδαράδες» (όπως ήταν γνωστή η Νέα Ιωνία τότε που γέμιζε πρόσφυγες από τη Μικρασία), ξεχώρισε η απεργία των εργατριών στα ταπητουργεία της περιοχής, που άρχισε στις 28 Φλεβάρη 1927. Εκεί δούλευαν γυναίκες για 20-26 δραχμές και δουλειά μέχρι και 14 - 16 ώρες. Ανάμεσά τους και πολλά ανήλικα κορίτσια, ακόμα και 5 - 11 χρόνων. Όπως οι κόρες μας, δηλαδή...

Η 8η Μάρτη θυμίζει ότι τα δικαιώματα κερδίζονται με αγώνες. Έχουμε δύναμη, εμείς και τα παιδιά μας, δεν πρέπει να απογοητευόμαστε. Ειδικά στις μέρες μας, που σημαντικά δικαιώματα τα οποία κατακτήθηκαν με θυσίες, γίνεται προσπάθεια να καταργηθούν ή να εμφανίζονται «πολυτέλεια»! 


Πολιτιστικές Προτάσεις 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 

  • «Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν», Μπέττυ Σμιθ.

Νέα Υόρκη, αρχές 20ου αιώνα: Η 11χρονη Φράνσι μαζί με τον αδελφό της, Νίλι, δεν το βάζουν κάτω στις δυσκολίες. Πρώτα από όλα, για να καταφέρουν να πάνε σχολειό.

  • «Η νύστα», Άντον Τσέχωφ

Ρωσία, 19ος αιώνας. Η Βάρικα, μια νταντά, 13 χρονών, νανουρίζει το μωρό των αφεντικών της, μουρμουρίζοντας με μισοσβησμένη φωνή: «Νάνι νάνι το παιδάκι / Θα του πω ένα τραγουδάκι…»

  • «Με οικογένεια», Εκτόρ Μάλο.

Γαλλία, τέλη 19ου αιώνα. Η ορφανή Περρίν ξεκινά από το αφιλόξενο Παρίσι μια μεγάλη περιπλάνηση, για να συναντήσει τελικά την οικογένειά της. 


ΜΟΥΣΙΚΗ

  • Η μπαλάντα της νοικοκυράς, Δήμητρα Γαλάνη

  • Το ποτάμι, Νένα Βενετσάνου

  • “Bread and Roses” (“Ψωμί και Τριαντάφυλλα”), Τζοάν Μπαέζ


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

(οι κινηματογραφικές προτάσεις απευθύνονται στους γονείς)

  • «Harlan County War» («Ο πόλεμος στην κομητεία Χάρλαν), 2000, ΗΠΑ

  • «Deux jours une nuit» («Δυο μέρες, μια νύχτα»), 2014, Βέλγιο

  • «Το αλάτι της γης», 1954, ΗΠΑ